Föreningen Norden på Åland r.f.

Hem » ALLMÄNT » Norska prisvinnaren Barn visas av Föreningen Norden på Åland

Norska prisvinnaren Barn visas av Föreningen Norden på Åland

Föreningen Norden på Åland r.f:s filmserie med nordiska filmer fortsätter igen på onsdag i Bio Savoy. Filmvisningarna är ett samarbete med Walhalla r.f.

Den här gången har vi det unika tillfället att visa vinnarfilmen av Nordiska Rådets filmpris 2020, den norska filmen Barn, som tilldelades det prestigefyllda priset vid Nordiska Rådets digitala prisgala igår kväll i Reykjavik, som streamades över hela Norden.

Nordiska rådets filmpris 2020 tilldelades manusförfattaren och regissören Dag Johan Haugerud och producent Yngve Sæther.

Haugerud skildrar komplexa och engagerande personligheter och situationer i en brett upplagd film som även blir en historia om det moderna Norge. Föräldrarnas politiska ideologi sipprar in i diskussionerna de har om barnen och hur de ska tas hand om. Skolans rektor upplever att kraven från systemet och byråkratin strider mot hennes egna önskningar och impulser. Detta är fröet till något av Barns mörka komik, som bidrar till att filmen aldrig blir tung att se på, även om den handlar om ett tungt tema. Humorn lyser också igenom i scenerna där de vuxna, med varierande framgång, måste lägga band på sin egen fåfänga och aggressivitet för att upprätthålla fred och fördragsamhet. Någon upptäcker sidor hos sig själv som de inte är stolta över. Kanske är de vuxna också barn, innerst inne.

Prissumman på 350 000 danska kronor delas mellan regissör, manusförfattare och producenter – priset uppmärksammar filmen som kollektiv konstform, en summa av mångas insatser. Nordiska rådets filmpris delas i år ut för 17:e gången och har gått till Norge en gång tidigare, till Joachim Triers Louder Than Bombs (2016).

Dag Johan Haugerad, Foto: Norden.org

Nordiska rådets filmpris delades ut för första gången på försök 2002 i samband med Nordiska rådets 50-årsjubileum. Det blev permanent 2005 och har sedan dess delats ut varje år tillsammans med Nordiska rådets andra priser för musik, litteratur, barn- och ungdomslitteratur och miljöarbete.

Avsikten med filmpriset är att det ska främja produktion av nordisk film och utveckla den nordiska filmmarknaden och på längre sikt också bidra till att stärka nordisk film internationellt. Det skall gå till en långfilm som är förankrad i den nordiska kulturen, har ett högt konstnärligt värde, har utmärkt sig genom artistisk originalitet och utgör ett helgjutet verk. 

Tidigare års vinnare är: Hjärter dam (2019), Woman at War (2018), Little Wing (2017), Louder Than Bombs (2016), Fúsi (2015), Om hästar och män (2014), Jakten (2013), Play (2012), Svinalängorna (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levande (2008), Konsten att gråta i kör (2007), Zozo (2006), Dråpet (2005) och Mannen utan minne (2002).