Föreningen Norden på Åland r.f.

Hem » ALLMÄNT » Unik fotoutställning visas på Åland

Unik fotoutställning visas på Åland

Föreningen Norden på Åland r.f. har fått den unika möjligheten att tillsammans med UPPIK – vänskapsföreningen Finland – Grönland presentera en utställning om Grönland med spännande fotografier och fakta.

Vad vet du om Grönland? Vad vet du om Grönland av idag? Grönland, eller rättare Kalaallit Nunaat, är en del av det Danska Riksfælleskapet och har en autonomi påminnande om Ålands. Grönland är medlem i Nordiska Rådet och är en aktiv partner i ’Västnorden’ tillsammans med Island och Färöarna. Som en följd av klimatförändringen är Grönland och Arktis alltmer i blickpunkten. Också stormakterna har visat ökat intresse för Grönland. Alla minns vi väl USA:s utspel om att få köpa Grönland för någon tid sedan?

UPPIK, vänskapsföreningen Finland-Grönland rf är grundad år 1998. Med sin verksamhet vill Uppik göra Grönland och dess invånare mer bekanta för oss finländare, samt befrämja kontakterna mellan Finland och Grönland. Föreningen är tvåspråkig och fungerar likvärdigt på svenska och finska. ’Uppik’ betyder fjälluggla på grönländska. Vår logotyp är designad av grafikern Erik Bruun.

Uppikföreningens logo

Utställningen visas i Jomala Bibliotek under tiden 12 oktober – 12 november.

I anslutning till invigningen i Jomala Bibliotek måndag 12 oktober kl. 18.00 kommer också Varste Mathaeussen Berndtsson att uppträda med ett programnummer.

UPPIKs ordförande Kaj Rönnberg kommer också att medverka under invigningen av utställningen.

Således kan vi erbjuda en unik möjlighet för alla att närmare bekanta sig med Grönland, kanske för många av oss, den mest okända regionen i Norden.