Föreningen Norden på Åland r.f.

Hem » ALLMÄNT » Öar i Norden – temat för årets upplaga av Nordiska Biblioteksveckan

Öar i Norden – temat för årets upplaga av Nordiska Biblioteksveckan

Nordiska Biblioteksveckan är ett projekt som under Föreningarna Nordens Förbund verkar för att sprida läsning, nordisk litteratur och bildningsideal i Norden och dess närområden. Måndagen den 13 november 2017 startar den 21:a upplagan av Nordiska Biblioteksveckan för att manifestera högläsning, nordisk berättartradition och litteratur. Det blir en vecka med uppläsningar, utställningar, debatter och kulturupplevelser på tusentals bibliotek, skolor och samlingslokaler runtom i Norden och dess närområden. När det är som mörkast i våra länder, tänder vi ett ljus och läser en bok. Detta är grundkonceptet för Nordiska Biblioteksveckan.

Måndagen den 13 november är den stora högläsningsdagen.

Det är då vi skall försöka få så många institutioner som möjligt att delta. Möjligen blir det inofficiellt världsrekord när man på mer än 2000 platser simultant högläser årets utvalda texter på respektive språk.

Nordiska Biblioteksveckan består av två delar:

Kura Gryning är namnet på högläsningen för barn och unga på morgonen (vid 9 tiden)

Kura Skymning är namnet på högläsningen för vuxna på kvällen (vid 19 tiden).

ÅRETS TEMA: ÖAR I NORDEN

I år inviterar vi barn, unga och vuxna att delta i ö-hoppning i den nordiska litteraturen med temat Öar i Norden. I förbindelse med att Finland firar 100 år av självständighet vill vi lyfta fram den finländska litteraturen och årets högläsningsböcker är därför alla skrivna av finska författare. Med årets tema kan man välja att fokusera på Öar i Norden eller lyfta fram Finlands 100 års jubileum.

Öarna i årets högläsningsböcker

De utvalda högläsningsböckerna inviterar till de litterära öarna på var sitt sätt. I skattkammarön av Mauri Kunnas reser bokens hjältar på skattjakt till Skelettön för att leta efter en hemlig skatt. Boken är baserad på Robert Louis Stevensons klassiska sjörövarhistoria och handligen präglas av skumma sjörövare, äventyrslust och jakten på guld och diamanter. I Skattkamarön möter vi bland annat en strandad sjörövare på Skelettön som längtar tillbaka till fastlandet och härlig ost. På samma sätt som Skelettön är en isolationskälla för den strandade sjörövaren kan öar också vara förknippade med trygghet. I fantasiromanen Maresi av Maria Turtschaninoff representerar den lilla ön Menos ett hem och tillflyktsställe för öns beboare. Romanen Is är skriven av Ulla-Lena Lundberg och berskriver historien om en ung prästfamilj som flyttar ut till en ö i Ålands skärgård. I mötet med öns beboare och barska natur återspeglar boken en speciell stämning och sida av ölivet.

Mer information om biblioteksveckan hittar Du under följande länk;

http://www.bibliotek.org/se/

Nordiska Biblioteksveckan pågår under tiden 13 – 19 november.

Hela Norden läser tillsammans den 13 -19 november!
Den nordiska litteraturgemenskapen uppnår sin höjdpunkt i november då vi tänder ett ljus och läser samma nordiska litteratur på samma tidpunkt i hela Norden och Baltikum.

Måndagen den 13 november samlas över 120 000 barn, unga och vuxna för att delta i det största nordiska högläsningsevenemanget. Nordisk biblioteksvecka arrangeras för 21 gången av Föreningarna Norden för att främja nordisk litteratur och berättartradition.  

”Genom högläsning och litteratur får vi en paus från den hektiska vardagen med telefoner och datorer och möjlighet att fördjupa oss i en annan värld, bokens värld. Den gemenskap som skapas av att högläsa samma texter samtidigt i över 14 olika länder är fantastisk och skapar en helt unik nordisk samhörighet” – Anne Malmström, projektledare Nordisk biblioteksvecka. 

I år firar vi Finlands 100 års jubileum genom att välja finländska högläsningsböcker. Det gemensamma temat för alla böcker är «Öar i Norden». För de yngsta barnen kommer boken Skattkammarön att läsas högt. Boken är skriven och illustrerad av Mauri Kunnas, en av Finlands mest populära och framgångsrika barnboksförfattare. För unga har vi valt den populära fantasyromanen Maresi, som är skriven av finlandssvenska Maria Turtschaninoff och utgiven i 22 olika länder. Boken Is, skriven av den åländska författaren Ulla-Lena Lundberg läses högt i vuxenkategorin. Is har fått flera priser och blev bl.a. nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. 

Nordiska biblioteksveckan är en vecka full av litteratur, högläsning, utställningar, debatter och kulturella upplevelser med nordiskt fokus för tusentals barn och vuxna på bibliotek, skolor och andra kulturinstitutioner. Kanske arrangeras en högläsning på en skola eller bibliotek i närheten av dig? Ända från Grönland i väst till Vitryssland i öst arrangerar små och stora institutioner högläsning som en del av Nordisk biblioteksvecka 2017.
Tänd ett ljus och läs en bok under Nordiska biblioteksveckan!

Mer information och pressbilder på hemsidan: www.bibliotek.org

Nordiska biblioteksveckan arrangeras av Föreningarna Norden och finansieras av Nordiska ministerrådet.

Programmet för veckan uppdateras fortlöpande.

Annonser