Föreningen Norden på Åland r.f.

Hem » ALLMÄNT » Ett skepp kommer lastat med – Åland

Ett skepp kommer lastat med – Åland

Mellan 30 juni till 7 juli äger Almedalsveckan rum i Visby på Gotland. För första gången gör Ålands landskapsregering en stor satsning för att marknadsföra och informera om Åland i Almedalen genom att ta den rakaste vägen över Östersjön.

Ombord finns Ålands landskapsregerings lantråd Camilla Gunell och fyra ministrar; infrastruktur- och nordisk samarbetsminister Veronica Thörnroos, näringsminister Fredrik Karlström, kansliminister Gun-Mari Lindholm samt utbildnings- och kulturminister Johan Ehn. Även Sveriges generalkonsul på Åland Ingrid Iremark tar det åländska fartyget till Gotland. Från måndag till onsdag är de åländska ministrarna i dagsläget inbokade på över tio olika seminarier och fler tillkommer. Åland arrangerar ett eget seminarium på tisdagen kl. 16.00 med rubriken ” Hur ska vi ta tillvara Östersjöns gömda skatter? – världens äldsta champagne”

Åland är trots sin långa svenska historia alltför okänt i Sverige. – Vi skall visa upp Åland som turistmål, boendeort, den unika självstyrelsen, men framför allt placera Åland i svenskarnas medvetande som ett svenskspråkigt samhälle där det är fullt möjligt att bo naturnära men pendla till jobbet i Stockholm, ett modernt samhälle med storslagen småskalighet, säger Ålands lantråd Camilla Gunell.  – Att vi har ett näringsliv som går på högvarv och EU:s högsta sysselsättning vill vi förstås också berätta om och kanske locka några inflyttare, fortsätter näringsminister Fredrik Karlström.

Det åländska skolfartyget M/S Michael Sars angör Holmen i Visby hamn på måndag förmiddag den 1 juli. På kajen i anslutning till fartyget kommer turistorganisationen VisitÅland, inflyttningsprojektet Arbeta och Bo på Åland och Ny Nordisk Mat visa upp vad Åland kan erbjuda. Lokalproducerade varor kommer att finnas till försäljning som till exempel de i Sverige så populära åländska ostarna från Ålandsmejeriet och Stallhagens ålandsbryggda öl.

De nordiska samarbetsministrarna har sitt möte på tisdagen i anslutning till Almedalen. Från Åland deltar minister Veronica Thörnroos.

Den åländska delegationen ger sig åter ut på havet och lämnar Visby igen sent på onsdag den 3 juli.

Kontaktperson: Gunnar Westerholm, tfn 25383

Källa